Monday, 24 June 2013

~Resipi Aiskrim ala WaLLs~~

Morning!!
haaaaa....mcm biasa la...blog sekadar di pinggiran ni...ikut suka rasa je bila nak hapdate kan...hehe
okla..kali ni hakakk ton nak share resipi eskrem ala walls...malu gak kak ton nak share resipi ni sbb resipi ni simple je...resipi ni pun org lain yg share...meh la tgk acane nak wat~~

Ok untuk bahan2 kita perlukan 
1. secawan coffeemate
2. secawan susu segar (ikut suka perisa apa..utk kali ni i guna flavour coklat)
3. biskut Oreo (ini pun terpulang pada kita nak letak apa...boleh guna coklat cip...nak letak strawberri ke ape2 je la)
4. gula secukup rasa

Bahan bahan yang diperlukan
ikut berapa banyak sukatan la yang kita nak buat kan....ini buat satu tupperware je..kalau nak byk...tambah je susu dan coffeemate tu...sukatan secawan susu secawan coffeemate..kalau nak buat byk  buat la 5 cawan susu 5 cawan coffeemate ke...boleh bagi jiran2 satu taman kan...hehehe...ok..meh tgk step2 seterusnya

step pertama - blend susu dan coffeemate dan boleh letak gula secukup rasa....blend sehingga sebati (ayat mastechef sgt..hikk)




ok...step 2 - setelah sebati adunan td....masukkan dlm mana2 bekas ikut kesesuaian dan terus masuk ice box selama 3 jam (ikut petua tauke punya resipi)



ok...selepas 3 jam...keluarkan balik aiskrim tadi(masa ni masih belum beku sepenuhnya) dan kita blend balik...masa blend kedua ni terpulang nak letak apa dlam aiskrim td...hakak kali ni menggunakan oreo yang telah diblend...blend sekali dgn aiskrim td...pastu masuk balik dlm bekas dan tunggu sehingga beku dan tadaaaaaaa.....dah boleh dinikmati bersama keluarga!!hehehehehehe

Eh..tetiba da siap dalam bekas lain...suka hati kak tonn je kannnnn~~~



haaaaa....senang kan...pasni rasa2 tibe2 nak makan eskrem tp malas nak g kedai....boleh la buat sendiri kan..hehehehe...ok la selamat mencuba uolls~~












2 comments:

  1. Mmm ajaib kak ton ni penghujung class bekas juga terus tukau bentuk n warna hehe....jgn mare ek gurau, tq nana

    ReplyDelete